Is Witte Tandpasta Veilig?

We dromen allemaal van een mooie, witte glimlach. Een van de populaire methoden om dit te bereiken is het gebruik van wittende tandpasta. Maar is wittende tandpasta veilig? In dit artikel zullen we onderzoeken hoe wittende tandpasta's werken, welke ingrediënten ze bevatten en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

Hoe Werken Wittende Tandpasta's?

Wittende tandpasta's werken op twee manieren:

 1. Mechanische Verwijdering van Vlekken: Ze bevatten lichte schuurmiddelen die helpen oppervlakkige vlekken van de tanden te verwijderen.
 2. Chemische Verwijdering van Vlekken: Ze bevatten ingrediënten zoals waterstofperoxide of carbamideperoxide, die de tandkleur verhelderen door de vlekken te oxideren.

Ingrediënten in Wittende Tandpasta's

De meest voorkomende ingrediënten in wittende tandpasta's zijn:

 • Waterstofperoxide: Een effectieve bleekmiddel dat diepere vlekken verwijdert.
 • Carbamideperoxide: Breekt langzaam af tot waterstofperoxide, wat een zachtere wittere werking biedt.
 • Schuurmiddelen: Zoals silica, die helpen bij het verwijderen van oppervlakkige vlekken.
 • Enzymen: Helpen bij het afbreken van eiwitafzettingen op de tanden.

Is Wittende Tandpasta Veilig?

De veiligheid van wittende tandpasta hangt af van de samenstelling en het gebruik ervan. Hier zijn enkele aspecten om te overwegen:

 1. Erosie van Tandglazuur: Overmatig gebruik van tandpasta's met veel schuurmiddelen kan leiden tot erosie van het tandglazuur, waardoor de tanden gevoeliger worden voor tandbederf en gevoeligheid.
 2. Tandgevoeligheid: Bleekmiddelen zoals waterstofperoxide kunnen tandgevoeligheid veroorzaken. Het is belangrijk wittende tandpasta's met mate te gebruiken en de instructies van de fabrikant te volgen.
 3. Irritatie van het Tandvlees: Sommige mensen kunnen irritatie van het tandvlees ervaren bij het gebruik van wittende tandpasta's. In geval van dergelijke symptomen, stop met het gebruik en raadpleeg een tandarts.

Hoe Wittende Tandpasta Veilig te Gebruiken?

 1. Consultatie met de Tandarts: Raadpleeg uw tandarts voordat u een wittende tandpasta gaat gebruiken. Uw tandarts kan de staat van uw tanden en tandvlees beoordelen.
 2. Naleving van de Instructies: Gebruik de tandpasta volgens de instructies van de fabrikant. Gebruik het niet vaker of langer dan aanbevolen.
 3. Matiging: Als u gevoeligheid of irritatie van het tandvlees opmerkt, verminder dan de frequentie van het gebruik van de wittende tandpasta.
Terug naar blog