Maakt tanden bleken het glazuur kapot? Feiten, mythes en tips van experts

Tanden bleken is een populaire methode geworden om het uiterlijk van je glimlach te verbeteren, maar veel mensen maken zich zorgen of deze behandeling het tandglazuur kan beschadigen. In dit artikel zullen we deze twijfels wegnemen door de feiten, mythes en beste praktijken rond tanden bleken te onderzoeken.

Hoe werkt tanden bleken?

Tanden bleken houdt in dat vlekken van het tandoppervlak worden verwijderd met speciale middelen zoals waterstofperoxide of carbamide. Dit proces dringt door in de buitenste laag van de tanden en breekt de deeltjes van de vlekken af, waardoor de tanden witter worden.

Beschadigt tanden bleken het glazuur?

Een van de meest voorkomende mythes over tanden bleken is dat het het glazuur aantast. In werkelijkheid zijn professionele bleekbehandelingen, uitgevoerd onder toezicht van een tandarts of met behulp van goedgekeurde thuiskits, veilig voor het glazuur. Het is echter belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en overmatig gebruik van bleekproducten te vermijden.

Wat zijn de mogelijke risico's?

Hoewel het glazuur meestal niet wordt beschadigd, kan tanden bleken soms leiden tot tijdelijke gevoeligheid of irritatie van het tandvlees. Deze effecten verdwijnen meestal na de behandeling of door het gebruik van een tandpasta voor gevoelige tanden.

Hoe bescherm je het glazuur tijdens het bleken?

  • Gebruik vertrouwde producten: Kies voor bleekproducten die worden aanbevolen door tandartsen.
  • Vermijd te frequent bleken: Volg de instructies en gebruik bleekmiddelen niet te vaak.
  • Zorg voor dagelijkse mondhygiëne: Regelmatig poetsen met een fluoride tandpasta helpt om het glazuur te versterken.
  • Raadpleeg een tandarts: Vraag advies aan een specialist voordat je begint met bleken om ervoor te zorgen dat het veilig is voor jou.
Terug naar blog